Aktivity

Nové ptačí budky Okrašlovacího spolku Vochov již zabydlují různé druhy sýkorek

Na konci zimy vyrobili a umístili dobrovolníci z Okrašlovacího spolku Vochov nové ptačí budky. U některých pozorujeme sýkory modřinky, jiné si vyhlédly sýkory koňadry. Zároveň jsme po zimě uklidili krmítka, která sloužila ptactvu přes zimu.

Ptačí budky Okrašlovacího spolku Vochov

Rozmístěním ptačích budek pomáháme těm druhům ptactva, které si dutinu pro hnízdění netesají sami, ale hledají již existující dutiny. Vhodných dutin může být omezené množství, a tak sýkory, lejsci, brhlíci, rehci zahradní a další druhy budku vyrobenou člověkem rádi využijí. Ptáci na místech, kde zahnízdí, pomáhají likvidovat hmyzí škůdce a díky budkám jsou chráněni před nepřízní počasí a predátory. Výsledky ze sčítání ptáků si podle krajů či ptačích druhů můžete prohlédnout zde. Více informací o ptácích žijících v Čechách nebo přímo o ptačích budkách naleznete například na stránkách České společnosti ornitologické.

I Vy si můžete svoji ptačí budku jednoduše objednat u jejich výrobce. Následné sestavení pak zvládnou i starší děti. Instalovanou budku je pak potřeba jednou za rok vyčistit.