Aktivity

Berličky pro dravce

Krátce po vysazení dvou stromů u Trianglu jsme si všimli, že v jejich větvích sedávají různí dravci. Rozmístili jsme proto v okolí Trianglu pro dravce pět bidýlek. Tyto primitivní dřevěné konstrukce slouží dravcům v zimních měsících k číhané na svoji kořist. Lišky, kuny, lasice a další čtyřnozí predátoři používají berličky k teritoriálnímu značkování.  Na jaře, kdy bidýlka již nebudou plnit svoji funkci, je opět uklidíme pro příští rok. Vochovští pamětníci vzpomínají, že takových berliček rozmisťovali na zimu i padesát.

Ještě než jsme práci dokončili, jeden z místních dravců ulovil prvního hraboše a na bidýlku jej spořádal – pro představu, jedna poštolka denně zbaští i čtyři vypasené hraboše. Na krátké video, na kterém se nám dravce podařilo zachytit, aniž bychom jej vyplašili, se můžete podívat zde a zde. Věříme, že i Vám se při procházce podaří zpozorovat v těchto místech dravce při lovu a přilákáme i vzácnější druhy opeřených predátorů.

Vytváření prostředí a nebo ochrana prostředí, ve kterém se přirozeným predátorům myší a hrabošů daří, je alternativou k plošnému používání jedů na hubení přemnožených hlodavců.

SAMSUNG CAMERA PICTURES